Christine ERRATH

 

German Dem. Rep.

 Single

Results / Eredmények

 

1969

1971

1972

1973

1974

1975

1976

Olympic Games / Olimpia

 

 

8

 

 

 

3

World Champ./ Világbajnokság

 

9

10

3

1

3

2

European Champ./ Európabajnokság

 18

7

5

1

1

1

3

Pictures / Képek

Inge Wischnewski edzőnővel (Photo: Berndt) Photo: Buch Berlini ált.iskolások között 1974-ben (Photo: Zentralbild) Fotó az Oertel cikkhez

Egy ügyes berlini lány

Herbert Heidrich - "NDK" (1974.)

A műkorcsolyázás barátai az elmúlt év február-márciusában világszerte új névvel ismerkedtek meg: Christine Errath nevével. Az NDK fővárosában lakik, a berlini Dynamo Sportklub tagja, aki 1973-74-ben Európa-bajnok lett, az 1973-as világbajnokságon a 3. helyen végzett, 1974-ben pedig első lett. A 17 éves világbajnok immár a csillogó jégparkett nagy favoritjai közé tartozik. A csehszlovák Dedic professzor, a Nemzetközi Jégkorcsolyaunió (ISU) alelnöke mondta egyik alkalommal: “Nagy jövőt jósolok Christine Errathnak. Stílusa és technikája fantasztikus. Nemcsak egész sor komplikált ugrást kapcsol egymáshoz, hanem szó szerint veszi a műkorcsolyázást."
Az ügyes berlini lányról gyakran tréfálkoznak és számos műkorcsolyapálya kedvencének számít. Az iskolától és a tréningtől eltekintve a modern sláger és a beat a hobbyja.
Szívesen táncol és gitározik is. Külföldi utazásai során a fényképezőgép a legfontosabb eszközei közé tartozik. Christine egyik legközelebbi célja a sikeres érettségizés. (Átlagos osztályzata 4,5, kedvenc tantárgya a német és a kémia.) Újságíró szeretne lenni. Egy fiatal lány határozott elképzelése ez, amely ugyan nem könnyen valósítható meg, hiszen a sportot és a tanulást mindig összhangban kell tartania.
Christine mindössze ötéves volt. amikor először lépett görkorcsolyára. A szerencsés véletlen úgy hozta, hogy épp abban az órában, amikor ő és egyik barátnője a berlini Friedrichshainban köröztek, az SC Dynamo egyik műkorcsolyaedzője felfigyelt vidám játékukra. Éppen jégkorcsolyázásra keresett tehetségeket. Christinét meghívta tréningre, s ezzel megteremtette az alapot a sportpályafutás időbeni elkezdésére.
Christine kezdetben úgy nézett ki a sportklub jégcsarnokában, mint egy űrhajós, aki imitációtréninget végez vastag, ruganyos védőkötés volt a térdén és a könyökén, hogy eséseknél csökkentsék a fájdalmat; derekára kötelet erősítettek, amelyet a trénernő meghúzott, ha védence komplikált ugrás után elvesztette egyensúlyát. Ez a kötél ma már elhagyottan a sarokban lóg. Ma már kifogástalanul megy a szabadon választott gyakorlat, Christine csak a “hármas" után ér néha lábán kívül más testrészével is a jéghez. Kűrje összesen 14-15 ugrást tartalmaz, a legtöbb közülük kettősugrás. Mivel Christine a jégen is mindig fegyelmezetten viselkedik. gyakorlatait nagyszerűen végzi, joggal tekinthető a nemzetközi versenyek és bajnokságok érmei várományosának.
Ugrássorozatai, pörgései és léptei aláfestésére Christine Errath a modern , interpretálású musical-melódiákat kedveli. “Azelőtt inkább a lassú, nyugodt dallamokat szerettem. Most azonban valami gyorsabb tempóra ösztönöz. Ez kedvezően hat futástempómra is. .Jelenlegi kűrzeném talán a legjobb valamennyi eddigi közül." Így nyilatkozik az Európa- és világbajnoknő, aki bemutató korcsolyázásakor Mireille Matthieu dallamaira kering, mert mint mondja, “azok nekem és a közönségnek is nagyon tetszenek".

Gabriele Seyferttől Katarina Wittig - Oertel cikke az "NDK"-ból