Gabriele Seyferttől Katarina Wittig

Heinz Florian Oertel elmefuttatása az NDK műkorcsolyázásának fejlődéséről

1985. december elején ünnepelte 20. születésnapját Karl-Marx-Stadtban Katarina Witt, a női műkorcsolyázás világbajnoka. Milliónyi rajongója méltán büszke arra, amit ez a fiatal és nagyon csinos bajnoknő a mintegy tízéves sportpályafutása alatt elért. Katarina Witt - akit 1984-ben az év legnépszerűbb női sportolójának választottak meg az NDK-ban - eddig három Európa-, két világbajnoki és egy olimpiai aranyérmet szerzett. Ez bizony nem kevés, de...

Két gondolat is rejtőzik e mögött a “de" mögött. Először is: Katarina az NDK sporttörténetének negyedik műkorcsolyázó világbajnoknője. Az első aranyérmet 1969-ben az egyesült államokbeli Colorado Springsben Gabriele Seyfert nyerte, Jutta Müllernek, a világ legeredményesebb műkorcsolya-edzőjének a lánya. Gabi, aki ma a berlini Friedrichstadt-palota jégbalettjének mestere, végül két világ- és három Európa-bajnoki aranyat szerzett. A karl-marx-stadti születésű lány 1967-ben a berlini Werner Seelenbinder Sportcsarnokban a női mezőnyben a világon elsőként ugrott tripla rittbergert. Őt a berlini Christine Errath követte. Christine háromszor lett Európabajnok, 1974-ben pedig világbajnok, s ő is gondoskodott világpremierről: elsőnek mutatta be a dupla és tripla toeloppból álló ugráskombinációt. Jelenleg népszerű ifjúsági és gyermekműsorok vezetője a tv-ben és a rádióban.

Ezek a példák, amelyeket annak idején tv-riporterként magam kommentálhattam, azt bizonyítják, hogy az NDK mûkorcsolyázó hölgyei a világ élvonalába való látványos betörésükkel a sportág fejlődését is előmozdították. Christine Errath utódja Anett Pötzsch volt, aki négy Európa-bajnoki aranya mellé 1978-ban és 1980-ban nyert világbajnoki címet. Ráadásul Lake Placidben, a téli olimpiai játékokon is legyőzte a világ élvonalát, és megszerezte az NDK műkorcsolya-szövetsége számára az első olimpiai aranyat.

Ha ezeket a sikereket összefoglaljuk, egyenes út vezet Katarina Witthez. Kati minden idők legeredményesebb mûkorcsolyázónője lehet, ha a fentiekben bemutatott győzelmi listáját újabb arannyal gazdagítja a koppenhágai Európa-bajnokságon és a genfi világbajnokságon. Anett Pötzsch szívből kívánja ezt neki, a siker úgyis “családon belül" marad. Anett, aki jelenleg a Lipcsei Testnevelési Főiskolán tanul, két éve férjhez ment Kati bátyjához. Axel Witt, az FC Karl-Marx-Stadt egykori labdarúgója szintén a tf hallgatója, s az egyéves kis Claudia büszke papája. Az egész Witt család szurkol “Kati néni" újabb sikereiért.

A szurkolásra szüksége is van Katarinának, hiszen - visszatérve a “de"-re a vetélytársak sem tétlenkednek. Katarina nagy elismeréssel emlegeti a szovjet Kira Ivanova és Anna Kondrasova teljesítményeit. Meg kell védenie trónját a japán Midori Ito és az amerikai Tiffany Chin ellenében is. A sérülésekkel is bajlódó Kati igencsak szemezik a fentebb említett rekorddal, de maga is tisztában van vele, hogy nem lesz könnyű dolga.

Jutta Müller, aki Anett Pötzschöt (s egyébként az orvosi tanulmányait hamarosan befejező Jan Hoffmannt) is vb-sikerekhez juttatta, már formálja Katarina Witt utódjait. A bajnoknő sarkában két, nagy reményekre jogosító ifjú hölgy bontogatja szárnyait. A 16 éves Constanze Gensel és a 15 éves Simone Lang neve már ismerősen cseng a szakemberek fülében. Mindkettőjüknek minden esélyük megvan, hogy egy napon átvegyék a képzeletbeli stafétabotot.

("NDK" 1986.)