Liudmila PAKHOMOVA

Alexandr GORSHKOV

Soviet Union

 Ice Dancing

Results / Eredmények

 

 1968

1969

1970

1971

1972

1973

1974

1975

1976

Olympic Games / Olimpia

 

 

 

 

 

 

 

 

1

World Champ./ Világbajnokság

6

2

1

1

1

1

1

 

1

European Champ./ Európabajnokság

5

3

1

1

2

1

1

1

1

AZ ELSŐ LÉPÉSEK KORCSOLYA NÉLKÜL

Julja Gorskova még nem jelenhetett meg a vendégek előtt, mert a nagymama éppen a ruháját varrta. Amikor végre előjött, káprázott a szeme a jupiterlámpák vakító fényétől. De csakhamar hozzászokott, és ellenkezés nélkül csinált egy "mérleget". - Julja - mondta neki az anyja, Ljudmila Pahomova olimpiai és világbajnok jégtáncosnő -, egyenesen tartsd a lábad. Mutasd meg, hogy te is tudod.
Ekkor a kislány furcsa, csillogó tárgyakat pillantott meg. Azok kötötték le figyelmét. Egyiket felemelte...
- Mi ez? - kérdezte a kicsi.
- Korcsolya - felelte az apja, Alekszandr Gorskov.
Julja alig múlt egyéves, és csak szótagokat beszél. De az apja fél szavakból is megérti gyermekét.
- Ha nagy leszel, majd téged is megtanítunk korcsolyázni.
. . .Két év telt el azóta, hogy a hí res szovjet jégtáncosok, érdemes sportmesterek, Ljudmila Pahomova és Alekszandr Gorskov szegre akasztották korcsolyájukat.
- 1976 decemberében - emlékszik vissza Alekszandr - amikor Ljudával együtt elbúcsúztunk a szurkolóktól, a műkorcsolyázás rajongóitól, egy kicsit szomorkodtunk. De azért nem szakadtunk el a versenysporttól: új világ tárult föl előttünk, és meg kell mondanom, hogy az edzői munkát is igen érdekesnek tartom.
- Több táncospárral is foglalkozom - mondja Ljudmila. - Köztük van J. Batanova és A. Antonov, a szovjet ifjúsági válogatott csapat tagjai, a "Borostyán korcsolya" díj tulajdonosai, valamint O. Makarova és A. Lejins, a serdülőcsapat tagjai. Sokszor hallottam már, hogy a pedagógus legnagyobb öröme az, hogy életútjának folytatóit látja tanítványaiban. Ezt a mondást én is megerősíthetem. Alekszandr és én sok elképzelésünket meg tudtuk valósítani a versenyeken. Örvendetes, hogy most átadhatjuk tapasztalatainkat növendékeinknek. Az edzőnek nehéz a dolga, már csak azért is, mert nemcsak magáért kell helyt állnia, hanem a fiatalokért is felelősséggel tartozik, akiket oktat, s akiket irányítania, kalauzolnia kell az élet útján is.
- Ne haragudjon - szakította félbe hirtelen a beszélgetést Ljudmila. - Nem látom a lányomat.
Julja a szomszéd szobában ült a szőnyegen, és önfeledten játszadozott anyja világbajnoki korcsolyáival.

N. Cserepanova Fotó: Sz. Lidov